17 Mayıs 2009 Pazar

İngiltere Premier Ligi Tarihçesi

Futbolun beşiği olarak kabul edilen İngiltere'de futbol 1885 yılında profesyonelleşmeye başladı. Dünyada ilk futbol takımının (Notts County) kurulduğu Ada'da ilk lig ise 1888 yılında Aston Villa başkanı William McGregor'un girişimleriyle hayata geçti. Bu aynı zamanda dünyadaki ilk profesyonel lig olarak tarihe geçti. İlk sezonun şampiyonu ise Preston North End oldu. Preston sezonu namağlup kapatmayı da başardı. İnanılmaz bir rekabetin olduğu ligde sadece üç takım 4 kez üstüste şampiyonluğa ulaştı. Bunlar Huddersfield, Arsenal, Liverpool ve Manchester United.

1980'lere kadar Avrupa'nın revaçtaki liglerinden biri olan İngiltere Ligi, holganizmin yükselişiyle düşüşe geçti. 1985'te Heysel faciasıyla dibe vuran Ada futbolunun yerini artık Serie A ve La Liga almıştı. 1992'de İngiltere Futbol Federasyonu radikal bir kararla ligi feshetti ve yerine Premier Lig'i kurdu. İlk sezonunda 22 takımla oynanan Premier Lig, 1995'te 20 takıma düştü.

15 yıllık Premier Lig tarihinin en başarılı ekibi Manchester United olarak dikkat çekerken, İngiltere futbol tarihinde en fazla şampiyonluk sahibi olan Liverpool, Perimer Lig'de henüz şampiyon olmayı başaramadı. Birinci Lig'in başarılı ekipleri Preston, Huddersfield ve Burnley de Premier Lig'e yükselemeyen ekipler olarak dikkat çekti. Şu anda televizyon gelirleriyle dünyanın en pahalı ligi olan Premier Lig'de yayın haklarının maliyeti yaklaşık 1.7 milyar doları buluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder